Banca Nationala a retras, pana in prezent, 748 de milioane de bancnote vechi reprezentand 93% din total. A fost retrasa si aproximativ 70% din cantitatea de monede de 5.000 lei vechi. "In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Ca atare, acestea nu vor mai putea fi inlocuite de catre BNR", explica un comunicat al bancii centrale. Populatia a pastrat cu preponderenta bancnotele de valoare mare, gradul de retragere fiind de 85% la cupiurile de 500.000 lei vechi si 65% la cele de un milion lei vechi. La aceste valori, banca centrala a inceput retragerea masiva abia in luna octombrie a acestui an, intrucat cupiurile nu aveau ciclul de viata terminat. In acelasi timp, BNR a pus in circulatie 512 milioane de monede noi, cu o greutate de aproape 2.000 de tone, si 747 milioane de bancnote. Incepand cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si Trezoreriei Statului.
Banca Nationala a retras, pana in prezent, 748 de milioane de bancnote vechi reprezentand 93% din total. A fost retrasa si aproximativ 70% din cantitatea de monede de 5.000 lei vechi. "In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Ca atare, acestea nu vor mai putea fi i