Premierul Tariceanu anunta ieri dimineata ca Executivul va fi complet pana seara, intrucat, in cursul zilei, noii ministri sunt asteptati la Cotroceni sa depuna juramantul de investire. Cateva ore mai tarziu, Traian Basescu i-a transmis presedintelui Senatului ca astazi va solicita votarea de catre Parlament a noilor ministri. A urmat apoi o intalnire la Palatul Victoria intre presedinte si premier, la care a participat si seful Camerei Deputatilor. La finalul discutiilor, Bogdan Olteanu a anuntat ca doar persoana propusa sa preia Ministerul Economiei va fi supusa audierilor in Parlament, ceilalti doi ministri urmand sa fie validati de seful statului. Liderul PNL a explicat ca s-a optat pentru aceasta solutie "pentru a se inlatura aparenta ca se incearca evitarea Parlamentului". Comisiile de specialitate ale celor doua Camere il vor audia maine pe Mircea Toader, urmand ca luni, plenul reunit sa voteze noul ministru al MEC.
PNL l-a propus pe Varujan Vosganian ca vicepremier, iar PD l-a nominalizat pe secretarul de stat din Ministerul de Interne, Mircea Toader, in functia de ministru al Economiei. In functia de ministru al Agriculturii, in postul ramas liber dupa demiterea lui Gheorghe Flutur, liberalii l-au propus pe deputatul Dan Motreanu.
Rezultatul, un compromis
Grupul parlamentar al PRM a solicitat, ieri, in plenul Parlamentului, ca noii ministri sa fie supusi aprobarii Camerei Deputatilor si Senatului, intrucat prin iesirea de la guvernare a PC, s-a schimbat compozitia politica a Executivului. Acelasi lucru l-a cerut si PSD. Reprezentantii opozitiei au invocat articolul 85 din Constitutie, care prevede ca daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a guvernului, presedintele Romaniei va putea numi noii membrii ai guvernului numai pe baza aprobarii Parlamentului. Primul ministru a negat ca o astfel