Marea invenţie a bucureşteanului Eugen Pavel, hiper CD-ROM-ul de 10.000 Giga Bytes, stochează şapte ani de negocieri şi planuri Una dintre invenţiile care au atras atenţia românilor în ultimii ani şi care a primit numeroase premii internaţionale este hiper CD-ROM-ul, inventat de Eugen Pavel. Bucureşteanul nu a reuşit până acum să-şi comercializeze invenţia, dar nu renunţă la proiectul său. În ultimii şapte ani, presa a prezentat ştirea potrivit căreia un român este pe c
Marea invenţie a bucureşteanului Eugen Pavel, hiper CD-ROM-ul de 10.000 Giga Bytes, stochează şapte ani de negocieri şi planuri
Una dintre invenţiile care au atras atenţia românilor în ultimii ani şi care a primit numeroase premii internaţionale este hiper CD-ROM-ul, inventat de Eugen Pavel. Bucureşteanul nu a reuşit până acum să-şi comercializeze invenţia, dar nu renunţă la proiectul său.
În ultimii şapte ani, presa a prezentat ştirea potrivit căreia un român este pe cale să revoluţioneze industria IT cu o invenţie în domeniul stocării datelor. Este vorba despre un hiper CD cu caracteristici tehnice impresionante: capacitate de stocare de 10.000 de giga bytes (faţă de 0,7 giga bytes cât are un CD obişnuit) şi cu posibilitate de extindere a performanţei de până la un milion de giga bytes. Pe un astfel de hiper CD, în viitor, s-ar putea memora echivalentul a peste un milion de CD-uri actuale.
Eugen Pavel a început să lucreze la proiect în 1995. Un an mai târziu, şi-a prezentat ideea într-un articol în revista „Ştiinţă şi Tehnică“. Primele cereri de brevet pentru această tehnologie au fost depuse în 1997. Începând cu anul 2000, Eugen Pavel a strâns 62 de brevete şi cereri de brevete din 21 de ţări, deşi o astfel de tehnologie necesită, în România, şapte brevete de invenţie.
Chiar dacă cercetătorul român a prezentat un model experimental încă din 1999 l