In ultima perioada, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" se preocupa din ce in ce mai mult de identificarea personalitatilor de obirsie braileana care s-au afirmat in tara si strainatate pe linie cultural-artistica. Inceputul acestei saptamini a avut-o in prim plan pe Mariana Gorczyca, autoarea romanului "Cheful nu se organizeaza, vine de la sine". Aceasta s-a nascut si si-a desavirsit educatia scolara la Braila, iar mai tirziu, a urmat cursurile a doua prestigioase universitati din tara, respectiv Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, unde a studiat literele si la care, in prezent, este profesor asociat, si Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, pe bancile careia s-a initiat in tainele filosofiei. A debutat editorial in urma cu trei ani cu volumul "Versuri pentru pauza mare" si a publicat in mai multe reviste literare.
Acum, la invitatia Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Mariana Gorczyca a revenit la Braila pentru a-si lansa volumul de proza "Cheful nu se organizeaza, vine de la sine". Evenimentul moderat de directorul institutiei gazda, Rodica Draghici, i-a avut ca invitati pe profesorii Viorel Mortu si Constantin Gherghinoiu si scriitorul Cristian Robu-Corcan, alaturi de vicepresedintele Consiliului Judetean Niculina Moisescu.
In cuvintul sau, profesorul Viorel Mortu a remarcat elementele specific brailene din paginile romanului si a apreciat ideea de joc pe care o propune autoarea, in opinia sa, un lucru din ce in ce mai putin intilnit in proza contemporana. Pe de alta parte, profesorul a tinut sa evidentieze ca "textul este de o neglijenta studiata, autoarea manifestind nepasare fata de fraza ingrijita, rafinata... limbajul strazii patrunde aluvionar in roman si da substanta si consistenta paginii, iar in ce priveste realul, acesta este de un gri-cenusiu banal".
Contrar argumentelor profesorului Viorel Mortu, profe