Delegaţia Comisiei Europene de la Bucureşti are de aproape o lună un nou şef. În locul britanicului Jonathan Scheele, licenţiat în mecanică şi economie, a venit un inginer italian, cu master în politici internaţionale. Donato Chiarini este convins că tinerii vor fi primii care vor beneficia de oportunităţile aderării ţării noastre la UE. Capital: Care vor fi transformările prin care va trece Delegaţia Comisiei Europene după 1 ianuarie 2007?Donato Chiarini: Odată cu aderarea
Delegaţia Comisiei Europene de la Bucureşti are de aproape o lună un nou şef. În locul britanicului Jonathan Scheele, licenţiat în mecanică şi economie, a venit un inginer italian, cu master în politici internaţionale. Donato Chiarini este convins că tinerii vor fi primii care vor beneficia de oportunităţile aderării ţării noastre la UE.
Capital: Care vor fi transformările prin care va trece Delegaţia Comisiei Europene după 1 ianuarie 2007?
Donato Chiarini: Odată cu aderarea Românei la Uniunea Europeană, Delegaţia Comisiei Europene se va transforma într-o Reprezentanţă, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte state membre cu ocazia ultimei extinderi din 2004. Totuşi, unele funcţii ale Delegaţiei vor fi asigurate în continuare de către Reprezentanţă, şi anume: monitorizarea implementării programului Phare de către o echipă de tranziţie Phare, compusă din funcţionari ai Comisiei şi colaboratori români.
Capital: Ce atribuţii aveţi în calitate de şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti şi care vor fi acestea ulterior, ca şef al Reprezentanţei?
Donato Chiarini: Până la sfârşitul acestui an am atribuţii similare cu cele ale predecesorului meu, şi anume: monitorizarea evoluţiilor generale politice, economice, sociale şi legislative, în special ale celor cu impact asupra pregătirilor de aderare a României la Uniunea Europeană, monitorizarea implem