FIRME - "Eterna si fascinanta Romanie", una dintre afacerile lui Costea Magistratii Tribunalului de Mare Instanta de la Paris au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra afacerilor lui Adrian Costea. Mai mult decat atat, justitia franceza a mentionat expres si o posibila legatura intre aceste afaceri si devalizarea Bancorex.
In doar cativa ani, Adrian Costea si-a infiintat cateva firme care, desi botezate cu nume occidentale, erau doar niste marunte SARL, echilaventul frantuzesc al SRL-urilor noastre. Alaturi de Costea, la "carma" acestor societati se aflau sotia lui, Valentina Costea (fosta Tudoran), si Monique Holtmann. Cu aceasta din urma Costea a aplicat o "reteta" care a functionat foarte bine si la noi acasa, in Romania: punerea unor firme sub conducerea unor batrani care ajusi la o varsta venerabila, si-au descoperit brusc "vocatia" de mari afaceristi. Nascuta in 1919, Monique Holtmann a fost directoare la cateva dintre firmele lui Costea, calitate in care s-a trezit anchetata de justitia franceza pentru comiterea unor infractiuni deosebit de grave. La scurt timp dupa infiintarea lor, prin conturile acelor minuscule societati comerciale au inceput sa circule zglobiu zeci de milioane de dolari.
DOUA RECHIZITORII. Alarmata de ciudatenia acestei evolutii financiare spectaculoase, justitia franceza a inceput sa verifice "drumul banilor" rulati prin firmele lui Costea. Sesizand componenta romaneasca a acestor afaceri, Tribunalul de Mare Instanta din Paris a cerut ajutorul justitiei romanesti, careia i s-a adresat prin comisie rogatorie. Expediat pe cale oficiala, textul acestei solicitari descrie sintetic afacerile lui Costea. In acelasi timp atrage atentia ca in spatele firmelor lui s-ar putea ascunde un "aspirator" ingenios prin care erau "sifonati" banii de la Bancorex. Conform cererii de comisie rogatorie, transmisa in numele justitiei fra