Parlamentarii se chinuiesc de mai bine de doi ani de zile sa faca o lege prin care Romania sa poata trimite in Parlamentul European 35 de reprezentanti, alesi prin votul populatiei. Proiectul de lege a fost deja respins in Senat, iar deputatii l-au trimis ieri, din nou, la comisia de specialitate. Daca pana la sfarsitul actualei sesiuni legea nu va trece de Camera, data de 13 mai 2007, anuntata ca data cand romanii vor fi chemati la vot, nu mai este credibila. Aceasta pentru ca, potrivit unei hotarari de guvern, este nevoie de un termen de 90 de zile pentru pregatirile necesare desfasurarii scrutinului. Iar parlamentarii se intorc din vacanta in luna februarie.
PRM nu vrea europarlamentari de la UDMR
Cu voturile PSD, PRM si PC, plenul Camerei a decis ieri retrimiterea proiectului la comisia de specialitate. Teoretic, dezbaterile ar trebui sa fie reluate in plen, luni.
Principala nemultumire a PRM este aceea ca proiectul nu ar trebui sa permita reprezentantilor UDMR sa participe la alegerile pentru PE, pe motiv ca in tarile UE nu exista candidaturi depuse de organizatii nonguvernamentale si de minoritatile nationale. In replica, deputatul UDMR Marton Arpad a aratat ca in Constitutie se stipuleaza faptul ca la alegerile pentru PE pot sa participe cetatenii Romaniei. "Daca nu va convine, schimbati Constitutia Romaniei", a spus Marton Arpad. Deputatul PRM Lucian Bolcas a fost sustinut de reprezentantii PC Petru Calian si Nicolae Popa, care au aratat ca pentru prima data dupa 16 ani UDMR recunoaste Constitutia Romaniei. Si deputatul PSD, Vasile Puscas, a solicitat ca acest proiect sa fie rediscutat in comisie, dar pe motiv ca nu intruneste conditiile cerute de UE. "A nu da dreptul cetatenilor sa-si exprime votul uninominal pentru cei care vor fi reprezentantii Romaniei la PE este o cenzura asupra dreptului cetatenilor ce vor sa fie ai Europ