Petrom activează deja în sectorul de distribuţie din Serbia, Bulgaria şi Muntenegru şi în cel de explorare în Rusia şi Kazahstan Sud-Est.
"România are o localizare foarte bună pentru a deveni un actor important în piaţa energetică din regiune, iar dezvoltarea la nivel internaţional a companiei Petrom va contribui la creşterea securităţii energetice româneşti", a declarat ieri, la Viena, Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac OMV. Potrivit acestuia, OMV va coopera cu Petrom ca, prin conducta Nabucco, să asigure şi mai mult gaz pentru România, din Azerbaidjan sau de la alţi producători din zona Mării Caspice. Un alt aspect semnificativ luat în calcul de preşedintele OMV este capacitatea de stocare a resurselor de hidrocarburi. "Există potenţial pentru România, şi este un potenţial interesant, de a construi capacităţi de stocare uriaşe. Aş spune că e vorba de transformarea într-un centru, un
hub
de furnizare", a apreciat Ruttenstorfer.
1,5 miliarde de euro pentru a stopa declinul producţiei
OMV a anunţat că va investi, în următorii trei ani, circa 1,5 miliarde de euro pentru a stopa declinul producţiei şi a creşte acest sector. "Dacă Petrom produce mai mult, independenţa României creşte. Investiţiile sunt cea mai bună garanţie pentru furnizarea de energie. Nu ne putem baza doar pe resursele României, Petrom trebuie să iasă la nivel internaţional", a spus oficialul austriac.
În acest sens, Ruttenstorfer a declarat că vrea să păstreze ca o companie integrată şi nu se gândeşte, în acest moment, să vândă din activele importante. "În oferta de privatizare, ne-am propus să păstrăm Petrom ca o companie integrată. Nu intenţionăm, din perspectiva zilei de azi, să vindem Arpechim (rafinărie -n.r.) sau Doljchim (combinat chimic - n.r.)", explică şeful OMV.
Pe de altă parte, Petrom intenţionează să construiască la Petrobra