Reprezentantii ADS sustin ca secretarii de consilii locale trimit dosare incomplete, incorecte sau cu stersaturi. Taranii care vor sa obtina renta viagera sint purtati pe drumuri pentru ca nu au contracte de arenda in regula. Dupa cum arata conducerea Agentiei Domeniilor Statului Iasi (ADS) principalii vinovati pentru aceste probleme sint primariile si consiliile locale. „Cred ca responsabili de aceasta situatie sint secretarii de consilii locale care trimit dosare incomplete, incorecte sau cu stersaturi, dar si unii dintre arendasi care nu inregistreaza in termenul legal contractele de arenda", ne-a spus Maria- Luisa Arsenie, sefa ADS.
Potrivit reprezentantilor ADS, pina in prezent, s-au depus 377 de dosare pentru renta viagera, dar o treime dintre ele nu pot fi onorate fiindca nu se specifica obiectul de activitate al firmei care ia pamint in arenda, partile, obiectul sau durata contractului. „De cele mai multe ori, dosarele cu care se prezinta cetatenii nu sint valabile si nu respecta legea arendei, 16 din 1994. Sint cazuri cind arendasii trecuti in contract nu au date de identificare a societatii, nu este identificata suprafata de teren si modalitatile de plata. In alte cazuri, proprietarii de pamint nu ne arata certificatul de mostenitor sau actul de partaj, ci un testament sau dau declaratii pe proprie raspundere false. Apar erori grave, iar noi trebuie sa-i trimitem pe taranii de peste 62 de ani sa incheie contracte noi de arenda", a continuat Arsenie. Conform regulamentului Ministerului Agriculturii, pot beneficia de renta viagera persoanele de peste 62 de ani care isi vind ori arendeaza terenurile.
Valoarea rentei viagere este de 50 de euro pe hectar pe an pentru terenul arendat si de 100 de euro pe hectar pe an pentru terenul vindut. Reprezentantii ADS sustin ca secretarii de consilii locale trimit dosare incomplete, incorecte sau cu stersaturi.