Documente:
Barometrul Global al Coruptiei
(07.12.2006) PDF
Luarea de mita de catre politisti si alti functionari publici reprezinta o problema majora in lumea in curs dezvoltare si ea se practica chiar in tari ale Uniunii Europene, precum Republica Ceha si Grecia, se afirma intr-un raport al Transparency International(TI) privind coruptia, dat publicitatii joi la Berlin.
Romania ocupa locul doi in topul celor mai corupte tari din Europa, una din cinci persoane chestionate afirmand ca a dat mita recent.
"Coruptia s-a infiltrat in viata publica si persista", a afirmat Robin Hodess, director de cercetare in cadrul TI.
Organizatia neguvernamentala cu sediul la Berlin a explicat ca barometrul din 2006 privind coruptia globala stabileste ca mita este prevalenta in Africa, unde o medie de 36 la suta dintre cei chestionati au afirmat ca ei sau unul dintre membrii familiilor lor au oferit mita in ultimele 12 luni.
America Latina ocupa locul secund, cu 17 la suta dintre respondenti care spun ca au oferit mita recent. In Rusia si in fostele republici sovietice, nivelul este de 12 la suta.
Totusi, cea mai corupta tara din lume este reprezentata de cel mai sarac stat de pe continentul european. In Albania, 66 la suta din cetatenii chestionati au recunoscut ca au oferit mita in ultimele 12 luni, potrivit TI.
"Parlamentarii sunt alesi cu o misiune extrem de importanta, aceea de a plasa interesele cetatenilor deasura celor personale", a a explicat Hodess. "Barometrul indica faptul ca aceasta misiune a fost incalcata, dar multi oficiali alesi din numeroase tari au platit scump acest lucru, legitimitatea lor avand de suferit.
Procesul democratic este amenintat, in cazul in care avertismentul nu este luat in seama", a adugat el.
Romania - un "onorabil" loc doi in top