A apărut în aceste zile o mult aşteptată revistă a tinerilor, pentru înfiinţarea căreia Uniunea Scriitorilor a organizat acum câteva luni un concurs de proiecte. Revista, intitulată tranşant, provocator, Noua literatură, este condusă de Luminiţa Marcu, cândva colaboratoare a României literare, în paginile căreia a semnat articole de critică literară inteligente şi maliţioase (uneori nedrepte).
După eşecul revistei Fracturi a lui Marius Ianuş (strident-teribilistă, greu de asimilat de conştiinţa publică), au trecut mulţi ani de aşteptare-prefigurare-anunţare a unui periodic care să dea posibilitatea de exprimare noii generaţii, tot mai nemulţumită de scriitorii consacraţi (numiţi în cele din urmă, cu o furie devastatoare, "generaţia expirată"). Ipotetica publicaţie a tinerilor s-a mitologizat înainte de a apărea (şi, de fapt, tocmai pentru că nu apărea). Te făcea să te gândeşti la acel misterios tren de noapte, cu uşile închise şi geamurile întunecate şi lăsând în urma lui un miros de trandafiri, aşteptat de impiegaţii unei halte într-o povestire a lui Ion Groşan.
Acum, revista există şi vraja imaginării ei s-a pierdut. Dacă o comparăm cu propria ei idealitate, ne-am putea simţi dezamăgiţi, dar dacă o raportăm la alte reviste culturale din ţară, îi remarcăm profesionalismul. Noua literatură este o revistă bine făcută încă de la primul număr (chiar dacă în paginile ei pot fi remarcate şi stângăcii). Seamănă, în această privinţă, cu Observator cultural şi cu Suplimentul de cultură (cu acesta seamănă şi în alte privinţe).
Luminiţa Marcu are meritul de a fi constituit şi pus în mişcare o echipă de redactori şi colaboratori tineri şi cultivaţi (cei mai mulţi dintre ei au vârsta de 22 de ani şi sunt studenţi la Litere: Igor Mocanu, Ruxandra Ana, Gruia Dragomir, Elena Drăghici, Ana Chiriţoiu, Bogdan Boureanu). Ea a avut însă grijă să co