Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, concluziile evaluarii preliminare facute in cadrul Ministerului Public. Kovesi a constatat ca 40 % din posturile Parchetului de pe langa ICCJ sunt de conducere, ceea ce a dus, in opinia sa, la "o mare pasivitate a procurorilor si ineficienta activitatii de urmarire penala".
Restructurari si redistribuiri
Laura Codruta Kovesi a luat masuri pentru reorganizarea Parchetului de pe langa ICCJ si a pregatit o noua organigrama precum si un nou regulament intern al institutiei.
Concret, va fi redus numarul sectiilor la jumatate, serviciile vor fi 12 in loc de 20, din cele 33 de birouri vor ramane doar 14, iar posturile de conducere vor fi reduse de la 71 la 37.
Posturile reduse de la Parchetul ICCJ vor fi redistribuite in teritoriu, a precizat Kovesi.
Masura urmareste ca procurorii sa rezolve operativ dosarele si sa existe o incarcatura echitabila a domeniilor de activitate repartizate procurorilor, a explicat procurorul general.
Laura Kovesi a spus ca va propune chiar revocarea procurorilor care nu sunt eficienti.
Proiectul de reorganizare a Parchetului de pe langa ICCJ va fi supus spre avizare CSM si aprobarii Ministerului Justitiei.
Bilant, dupa doua luni
Procurorul general a prezentat presei ce deficiente a constatat in sistem din octombrie 2006 de cand a preluat functia.
* Nu este eficienta repartizarea procurorilor pe unitatile de Parchet ale Ministerului Public, ceea ce a afectat desfasurarea activitatii
* Parchetul de pe langa ICCJ are structura incarcata, in care mare parte dintre sectii nu sunt operative, procurorii nu solutioneaza dosare penale, ci exercita alte atributii (intocmirea de statistici, programe etc...)
* Numarul procu