Preconizata privatizare a societatii "CupruMin" SA Abrud (judetul Alba), care administreaza exploatarea miniera de la Rosia Poieni, ridica mari semne de intrebare cu privire la soarta celor 758 de angajati.
Subprefectul Clement Negrut a declarat, ieri, ca a reusit sa evite aparitia unei situatii critice cu privire la functionarea la parametrii optimi a unitatii, care prezinta permanent un risc ridicat cu privire la poluarea mediului.
Potrivit reprezentantului Prefecturii, 720 din cei 758 angajati ai companiei din Abrud, care si-au depus cererile de preaviz, au fost convinsi sa si le retraga cel putin pana la 8 ianuarie 2007. "Plecarea acestora ar fi lasat descoperita mai ales activitatea de la iazul de decantare de la Valea Sesii, a carui nesupraveghere ar putea duce la deversari necontrolate", a precizat Clement Negrut.
Subprefectul a mai spus ca privatizarea societatii se va incheia pana la 31 decembrie 2006, iar 400 de oameni din cei 758 vor fi reangajati. El a completat ca actuala situatie a fost determinata de dezinformarea angajatilor in legatura cu plata salariilor compensatorii despre care credeau ca nu se mai acorda de anul viitor. "In realitate acestea se acorda pana la 31 decembrie 2007.
"Totodata, cei 400 de oameni care vor fi reangajati in cadrul companiei vor beneficia in continuare de salarii compensatorii", a mai afirmat Negrut.
Exploatarea miniera de la Rosia Poieni, una dintre cele mai mari din Europa in domeniul exploatarii cuprului, va fi preluata, foarte probabil, de un consortiu format din trei societati comerciale - "Cuprom" SA Bucuresti, "Energo Mineral" SA Baia Mare si "Ipronef" SA Bucuresti - avand actionari firme inregistrate in paradisuri fiscale din Cipru si Insulele Virgine.
"Cuprom" SA are ca si actionari 6 societati inregistrate in Cipru. Administratorii societatii sunt, conform Oficiului Regis