Incep sacrificarile porcilor. Cel care cumpara animalul din tirg trebuie
sa stie ca vinzatorul este obligat sa aiba un certificat de sanatate al
acestuia, emis de medicul veterinar din zona de provenienta. Dupa
sacrificarea animalului, examenul trichinoscopic este obligatoriu.
Examinarea costa 7 lei noi. Laboratoarele de analiza lucreaza si
simbata si duminica. Porcii sacrificati, care au crotaliu de inregistrare,
trebuie stersi din baza de date a Directiei Sanitare-Veterinare.
Fenomen in scadere
Prevederile legale privind sacrificarea animalelor, conform
normelor UE, nu se aplica inca pentru porcii sacrificati in
gospodariile populatiei, pentru uz familial. „Va mai trece o
perioada pina cind romanii vor renunta la acest obicei-ritual
de sacrificare a suinelor. In primul rind, pentru ca odata cu
intrarea in UE carnea se va gasi, ca si acum de altfel, din
abundenta si la preturi relativ mici. De asemenea, vor exista,
in functie de cerere, firme specializate care vor produce
preparate si semipreparate din carne dupa retetele traditionale,
la preturi modice. In plus, dat fiind pretul pentru un porc, bani
care trebuie pusi toti odata, se apreciaza ca fenomenul
sacrificarii in curte ori la bloc va scadea considerabil",
apreciaza dr. Gheorghe Manegutiu, specialist al DSV Sibiu.
Este de retinut
Cel care cumpara porc din tirg trebuie sa stie ca vinzatorul este
obligat sa aiba un certificat de sanatate al animalului pe care il
vinde si bilet de proprietate al animalului. Certificatul se
elibereaza de medicul veterinar de circa, iar biletul de proprietate
de catre primarie. Amenzile in cazul in care lipseste unul din
aceste documente sint de pina la 12 milioane de lei vechi, fara
a mai socoti alte contraventii lega