“Am fost Short pe dolar de atata timp. Hai sa ne luam o parte din profit acasa” si-au zis astazi investitorii. Si e bine ca au procedat asa! Inaintea unor evenimente importante cea mai elementara regula de management al riscului dicteaza minimizarea lui sau incasarea profitului, dupa caz.
Joi va avea loc sedinta ECB si va fi urmata de conferinta de presa a lui Jean-Claude Trichet. Teama ca domnia sa si-ar putea arata ingrijorarea fata de recenta crestere a cotatiei euro fata de dolar (fapt ce ar putea induce o posibila retinere a ECB-ului in a mai ridica dobanda de referinta la euro), a deteminat inchiderea de pozitii Short pe dolar.
La aceasta s-a adaugat raportul dat publicitatii astazi de compania ADP (Automatic Data Processing) cu referire la situatia pietei fortei de munca din Statele Unite. Compania face lunar un sondaj independent din care estimeaza numarul de noi locuri de munca ce s-au creat in economia americana in sectorul privat.
Desi acest raport a fost uneori complet diferit de statistica oficiala, pietele financiare nu isi permit intotdeauna luxul de a-l ignora.
Raportul ADP a aratat ca in luna Noiembrie economia americana a creat 158.000 de noi locuri de munca, mult peste estimarile analistilor care indicau o cifra intre 115.00 si 125.000 pentru statistica oficiala.
Daca acest raport se va dovedi corect, va rezulta ca economia americana se afla intr-o situatie mult mai buna decat pare acum si, in acest caz, probabilitatea unei scaderi a dobanzii la dolar in prima parte a anului 2007 va scadea considerabil.
Ca urmare a acestor doua aspecte dolarul a inchis sesiunea de la New York intr-o apreciere usoara la 1,3290 fata de euro, la 115,18 fata de yenul japonez, la 1,9666 fata de lira sterlina si la 1,1954 fata de francul elvetian.
In schimb, pietele de capital nu au avut mo