Pentru prima data dupa 1989, Rusia acuza oficial Romania de reactii "neprietenesti". Acuzatia nu apare in discursurile politice ale liderilor de la Kremlin, ci intr-un comunicat de presa al Ministerului Rus de Externe, semn ca Moscova anunta public pozitionarea sa ostila fata de Romania.
Serghei Lavrov, seful diplomatiei moscovite, l-a avertizat pe omologul sau de la Bucuresti despre "ingrijorarea partii ruse in legatura cu factorii defavorabili acumulati in ultima perioada care influenteaza negativ atmosfera generala a relatiilor romano-ruse, in speta fata de seria de declaratii neprietenesti ale presedintelui roman la adresa Rusiei".
Asperitatile dintre cele doua parti apar intr-un moment delicat in care Bucurestiul se afla in plina criza guvernamentala, iar Romania se pregateste sa devina membru al Uniunii Europene si sa gazduiasca baze militare americane. Moscova este nelinistita si destul de nemultumita de evolutiile pro-occidentale ale Romaniei, pe care incearca sa le contracareze in diverse feluri.
Decizia Rusiei de a nu mai importa carne de porc din UE pe motiv ca produsele din Romania si Bulgaria ar fi nesigure, este doar cea mai recenta sicana prin care politicienii de la Kremlin ar vrea sa santajeze Bruxelles-ul, dar Putin a admonestat nu de mult Uniunea Europeana ca nu s-a consultat cu Rusia atunci cand a decis primirea celor doua tari.
Traian Basescu este primul sef de stat roman care in ultimii o suta de ani se ia la harta pe fata cu Rusia (in orice caz altfel decat Ceausescu sau Antonescu).
Curajul sau este laudat si incurajat de opinia publica, dar consecintele indraznelii sale ar putea avea costuri pe termen mai lung, nu doar din cauza ca Romania este inca dependenta de gazul rusesc sau fiindca ar fi interesata sa-si recupereze documente si piese valoroase din tezaurul depus in custodie la Moscova