Ioana Lupea: "Rusia e iritata nu de vociferarile si de ingrijorarile energetice ale lui Basescu, ci de eficienta acestora. Romania, care in 1996 innadea firul rosu, se agita acum in curtea de joaca a unei Rusii de zece ori mai puternica".
Daca Traian Basescu a dorit sa atraga atentia Rusiei asupra Romaniei, a reusit. Ochiul Kremlinului a parasit armatele de diplomati americani si europeni pentru a poposi, timp de un avertisment scrasnit de ministrul de externe Serghei Lavrov, asupra unei tari relativ mici, nepoliticoase si cu pesta porcina, din fostul spatiu de influenta sovietic.
Ce a infuriat atat de tare Kremlinul? Inamicii politicii externe prezidentiale vor spune ca vanitoasa declaratie de anul trecut, care ne-a scumpit gazul, ca Marea Neagra nu e lac rusesc.
Daca ne ridicam un deget doar deasupra rivalitatilor politice interne si a excitatiei proruse a oligarhiei conectate la conducta, vom vedea ca nu memoria Kremlinului, de elefant nu de urs, a trezit Rusia, ci deciziile luate in urma cu o saptamana la summitul NATO de la Riga, la care a contribuit, asa umila si condusa de un marinar, Romania.
Declaratia finala a NATO incurajeaza si sustine initiativele de cooperare regionala la Marea Neagra, cere statelor care au trupe pe teritoriul altor state sa le retraga si promoveaza rezolvarea conflictelor inghetate cu respectarea integritatii statale. Rusia e iritata nu atat de vociferarile si de ingrijorarile energetice ale lui Traian Basescu, cat de eficienta acestora.
Romania, care in 1996 innadea firul rosu cu Kremlinul, se agita acum in curtea de joaca a Rusiei de zece ori mai puternica decat acum zece ani.
Sa vorbesti la Bucuresti despre amor cu Rusia intr-un moment in care presedintele OSCE are flashback-uri din timpul Razboiului Rece, iar Rusia autocrata si infexibila este subiectul framanta