Sefii ANSVSAsursa: HotNews.ro
Aderarea schimba regulile jocului. Pentru un mai bun control in domeniul carnii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor a hotarat ca porcii crescuti la curte nu mai pot fi vanduti in afara comunei si ca un gospodar nu poate creste mai mult de trei porci fara acordul vecinilor.
Romania nu mai exporta carne de porc din 2003, dupa ce au fost inregistrate primele focare de pesta porcina. Uniunea Europeana va permite tarii noastre exportul carnii de porc numai dupa ce va reusi sa se declare libera de aceasta boala.
Cu toate ca masura initiala prevedea oprirea vaccinarii impotriva pestei si sacrificarea tuturor animalelor bolnave, specialistii romani i-au convins pe europeni ca acesta ar fi un efort financiar prea mare.
Astfel, UE, repermite tarii noastre sa reia vaccinarile dar cu conditia de a lua si mai multe masuri de precautie.
[c:1:d]Crescatorii de porci din 17 judete nu vor putea vinde animalele in targuri autorizate, de sarbatori, din cauza de pesta porcina care afecteaza aceste zone, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Avram.
Autoritatile inceara astfel sa opreasca circulatia animalelor care ar putea fi infestate cu pesta. Astfel, de la 20 decembrie va incepe campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei si tot atunci intra in vigoare si noile reguli de circulatie a animalelor.
Porcul nu mai are voie sa parasesca statul natal
Una dintre masurile care vor fi luate pentru a opri o eventuala extindere a pestei porcine este interzicerea vanzarii unui animal in afara comunei in care proprietarul se afla. Si tot pentru mai multa siguranta sanitara, Marian Avram a declarat ca „Gospodarii pot creste mai mult de trei porci numai cu acordul vecinilor. @N