Scandalul "Eterna si Fascinanta Romanie" a pus in miscare si justitia romana. Inceputa cu zornait de catuse promise unor VIP-uri de la cel mai inalt nivel, ancheta penala instrumentata de magistratii de la Bucuresti s-a incheiat "in surdina" astfel incat nici acum, dupa zece ani, nu exista vreun vinovat pedepsit.
Cererea de comisie rogatorie a justitiei franceze a sosit la Bucuresti exact in perioada in care economia romaneasca era zguduita de prabusirea Bancorex. Iar Razvan Temesan, fost director al bancii, anchetat intr-o multime de dosare, facuse deja cunostinta cu puscaria, ca arestat preventiv. Repartizat Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, dosarul "Eterna si Fascinanta Romanie" a fost doar una dintre nenumaratele anchete privitoare la "ingineriile" financiare care au adus Bancorexul in faliment. Apoi, la fel ca in multe alte cazuri in care s-a confruntat cu inalti demnitari, justitia romaneasca s-a dovedit inca o data neputincioasa: nimeni nu a fost pedepsit pentru milioanele de dolari risipite prin conturile lui Adrian Costea.
ANCHETA. Afacerea "Albumul" a inceput sa fie cercetata de justitia romana inca din 1997, cand la Parchetul General a fost deschis Dosarul nr. 629/P/1997. Dupa doi ani de ancheta, la 16 decembrie 1999, procurorul Ovidiu Budusan a intocmit rechizitoriul cauzei penale referitoare la conditiile in care a fost finantata "Eterna si Fascinanta Romanie". In acel rechizitoriu, fostul director al Bancorex, Razvan Temesan, avea calitatea procesuala de inculpat. Alaturi de el erau mentionati Viorel Hrebenciuc, fost secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar adjunct, si Nicolae Dan Fruntelata, secretar de stat la Departamentul Informatiilor Publice. Acestia - doar ca invinuiti. In schimb, lui Adrian Costea i s-a rezervat un rol "decorativ", numele sau fiind mentionat doar ca patron