60 de societăţi importante au trecut de la MEC la AVAS sensibil a fost folosit la maximum de către premierul Călin Popescu Tăriceanu care a aprobat în guvern ordonanţa de urgenţă prin care participaţiile statului la societăţile aflate la Ministerul Economiei sunt preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
La AVAS urmează să fie transferat un număr de aproximativ 60 de societăţi. Cele care ţin de sistemul energetic naţional, în speţă Nuclearelectrica,Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica rămân la MEC. Prin urmare, Autoritatea ar urma să scoată la vânzare o serie de societăţi foarte importante pentru economia românească. Perlele coroanei sunt complexurile energetice - Rovinari, Turceni, Craiova. Printre societăţile pe care AVAS va trebui să le treacă în proprietate privată se numără şi Romaero SA, Avioane Craiova, IAR Braşov, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Daewoo Automobile Craiova, Compania Naţională a Huilei, dar şi o serie de filiale din industria de apărare, aflate în proprietatea Romarm. Mai mult decât atât, o felie importantă din acest portofoliu este reprezentată de cele 17 institute de cercetare, majoritatea aflate în Capitală, şi care pot fi valorificate la maximum în baza terenurilor pe care le au în proprietate.
Controlul OPSPI oferă spaţiu de manevră
Realizarea acestui transfer este o ambiţie mai veche de-a premierului, în condiţiile în care numărul de societăţi rămase de privatizat la nivelul AVAS este mult diminuat. În plus, multe dintre acestea se află în imposibilitatea de a mai atrage vreun investitor strategic, ceea ce micşorează foarte mult aria de activitate a instituţiei, şi, prin urmare, sfera de influenţă a celor aflaţi la cârma acesteia. Trecerea la AVAS a unor societăţi importante pentru economia românească, şi pe care statul ar obţine sume frumuşele prin trecerea lor în proprietate privată, ar da mână l