Muzeul National de Istorie va gazdui, in preajma Craciunului, o expozitie cu bratari dacice, obiecte furate din muntii Orastiei si care au fost recuperate din strainatate.
Inca 4 bratari dacice, scoase ilegal din tara, vor fi recuperate, insa in schimbul a 230.000 euro. Guvernul a fost de acord sa aloce aceasta suma pentru rascumpararea bijuteriilor care au fost descoperite la un colectionar de arta din SUA. Desi valoarea fiecarei bratari din aur masiv si cu o greutate de un kilogram a fost evaluata la 1,5 milioane euro, statul roman va plati exact pretul la care au fost achizitionate de colectionar.
In afara celor 4 bratari gasite in SUA, o alta bijuterie a fost descoperita, in luna septembrie, la unul dintre standurile Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris.
Aceasta a fost confiscata de statul francez si va fi inapoiata statului roman fara rascumparare, pentru ca posesorul nu avea acte prin care sa dovedeasca proprietatea. Braconajul arheologic, practicat, in special, in muntii Orastiei, este una dintre cele mai mari amenintari la adresa patrimoniului cultural.
Politistii au recuperat pana in prezent 29 tezaure dacice si romane si au trimis in judecata 13 persoane pentru sapaturi si detectii ilegale. Desi initial bunurile fusesera evaluate la 1,5 milioane euro, politistii spun acum ca pana la finalizarea expertizelor desfasurate la nivel national, nu se poate vorbi despre valoarea obiectelor recuperate.
In procesul celor 13 cautatori de comori, Ministerul Culturii si Cultelor s-a constituit parte civila, solicitand recuperarea in natura si predarea a 15 bratari dacice din aur, in valoare de 1.500.000 de dolari, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Cele 128 monede romane din argint, in valoare de 40.000.000 lei vechi, ridicate de autoritati la 3 iunie 2002, au fost predate muzeului.
Muzeul National de Isto