Partidul Democrat a renuntat la Ministerul Economiei si Comertului. Decizia anuntata de presedintele PD, Emil Boc, survine dupa ce Guvernul, in absenta ministrilor democrati, a adoptat o ordonanta de urgenta prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost trecut din subordinea MEC in aceea a AVAS, institutie condusa de Teodor Atanasiu.
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, sustine ca ordonanta este ilegala deoarece este propusa de AVAS, care nu are drept de initiativa legislativa, si nu are avizul Ministerului Justitiei. Videanu spune ca exista riscul declansarii unei crize energetice, datorita faptului ca MEC va fi lipsit astfel de resurse chiar in timpul iernii.
Finalmente, PD a hotarat sa renunte la MEC in favoarea PNL deoarece "nu a vrut sa fie partas la o criza politica sau energetica". In schimbul MEC, democratii vor primi postul de vicepremier pentru care nu vor face nicio propunere.
"PD va sustine demersul si procedurile de restructurare a Guvernului, astfel ca nu va face nicio nominalizare pentru postul vacant", a declarat Boc.
In replica, liberalul Bogdan Olteanu a spus ca ordonanta este "absolut legala", iar PD a renuntat la MEC pentru ca "nu l-ar fi putut administra".
La randul sau, secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a spus ca preocuparile PD sunt nejustificate deoarece "toate entitatile din sistemul energetic national raman la MEC". Varujan Vosganian are cele mai mari sanse de a prelua portofoliul la care democratii au renuntat. "Din punctul meu de vedere, Vosganian este cea mai buna solutie. Eu personal pe el il voi sustine", a declarat vicepresedintele PNL Puiu Hasotti.
Premierul Tariceanu a tulburat din nou apele in Alianta prin anuntul sau ca PNL nu accepta schimbul oferit de PD deoarece "nu este o chestiune serioasa".
"Propunerea trebuie sa se