Instituţiile din Bucureşti şi din ţară se bat în programe inedite pentru întreaga familie toate aceste lucruri copiii şi părinţii le pot învăţa de la meşterii populari care îi aşteaptă în vacanţele de vară şi de iarnă la muzeu. Dar nu numai în vacanţe.
Nu toţi părinţii au bani să-şi trimită copiii la mare în Grecia, la schi în Austria sau Elveţia. Majoritatea s-au săturat să le pună telecomanda în mână şi să-i uite în faţa televizorului sau să le facă rost de un joc pe calculator şi, cu urlete şi văicăreli, de-abia să-i mai urnească de acolo. O alternativă la toate acestea ar fi muzeul. ştiu, o să ziceţi, ce plictisitor! Cât de atractiv poate să fie un muzeu?
La Antipa, copiii pictează şi pescuiesc
În ultimii şase ani, câteva muzee importante din România au dat în mintea copiilor şi se întrec în activităţi dintre cele mai ingenioase pentru a capta atenţia micuţilor vizitatori, care şi aşa se plictisesc foarte repede. De pildă, una dintre instituţiile unde copiii de-abia aşteaptă să revină în fiecare vacanţă este Muzeul "Grigore Antipa" din Capitală, curioşi să descopere cum a arătat omul în urmă cu milioane de ani sau pur şi simplu să înveţe cum se face un ierbar sau un insectar. Cum sună ultimul clopoţel din luna iunie, părinţii cu portofelele mai goale, dar cu gândul la viitorul copilului lor, fac rezervări din timp. şi în 2007, Muzeul Antipa este cu ochii pe copii, pregătindu-le tema "melcul în arhitectură" şi o expoziţie spectaculoasă cu modele după scheletele dinozaurilor descoperiţi în Patagonia.
"Marea Bucătăreală" a Muzeului ţăranului
"Toţi copiii între 5 şi 80 de ani", astfel îşi invită Muzeul ţăranului Român publicul la Atelierul de creativitate, pentru a mai uita de grijile de la serviciu, de orele pierdute în faţa calculatorului sau a televizorului. Copiii vor sta faţă în faţă cu meşteri care le vor pune acul, aţa sau pensul