foto: Cotidianul
O jumatate de milion de euro a dat Uniunea Europeana pentru procrearea si apoi trimiterea in libertate a 242 de broaste testoase banatene.
Nu tot atIt de spectaculoase precum crocodilii, dar mai vechi decit acestia, broastele testoase se sting intr-o criminala nebagare in seama. Au traversat sute de milioane de ani in armurile lor ciudate si incomode ca sa dispara tocmai in zilele noastre, sub ochii nostri.
La Centrul de Crestere in Captivitate a Testoasei lui Hermann (CCCTH) din comuna Eselnita-Mehedinti, se da o batalie disperata, contra cronometru, pentru salvarea testoaselor. Cladirea si aparatele sofisticate, cum se vad in documentarele de la Animal Planet, au costat sute de mii de euro.
Doar o particica din cele 300 de milioane de euro alocati de UE pentru ocrotirea speciilor pe cale de disparitie de pe continent. Localnicii s-ar fi bucurat sa se faca un drum cu acesti bani, un pod, canalizare. La inceput au considerat ca e o cheltuiala fara rost. Or, mai mult decit reproducerea si cresterea testoaselor, banii au fost cheltuiti intr-o campanie de informare.
Astazi, pentru taranii din Eselnita broasca testoasa a devenit un simbol respectat si un motiv de mindrie.
Somn de voie
La centrul din Eselnita, broastele au intrat la hibernare, in pamint. Se vor trezi la primavara in UE si vor avea parte de mai multa atentie decit pina acum si de mai multi bani. Testoasa lui Hermann (Testudo Hermanni) depinde, din pacate, de cecurile trimise de UE si de fundatiile ecologice din strainatate. Nu si din Romania.
Aparatele, supravegheate de un hidrolog si de un tehnician, mentin umiditatea si temperatura exact cit trebuie pentru somnul linistit al testoaselor. Administratorul Vasile Bagrinovschi sta la poarta si nici un trecator nu scapa fara o scurta lectie despre ocrotirea test