In ziua de 22 august 1970, cetateanul Vasile Moga, din comuna Smardan, judetul Tulcea, s-a dus sa ia apa din Dunare, ocazie cu care a pescuit o servieta de culoare neagra care plutea langa mal. Curios, omul a deschis-o si a dat mai intai peste un pietroi de trei kilograme. Inlaturand piatra, a gasit in servieta buletinul de identitate al unui anume Mircea Croitoru. Intuind ca e ceva necurat la mijloc, omul s-a prezentat cu servieta la seful de post.
Plutonierul Gheorghe Bunea, seful de post al comunei Smardan, a dat si peste alte documente ce apartineau acelui Mircea Croitoru si anume livretul militar, mai multe fotografii ale acestuia si notite de la un curs de limba engleza.
Politist vigilent, subofiterul s-a deplasat la locul de unde fusese pescuita servieta de Vasile Moga si a ridicat pietroiul care fusese in ea si pe care omul il aruncase. Sa fie vorba de o pierdere de documente? Nu era exclus, dar atunci ce cauta pietroiul acela in servieta? Mai repede credea ca el fusese introdus de o persoana rau intentionata pentru ca servieta sa se duca cat mai mult la fund in apa.
Plutonierul isi aminti ca, in timp, valurile Dunarii aruncasera pe malurile comunei Smardan cadavre mancate de pesti ale unor persoane care se inecasera la Zimnicea, Calarasi sau Cernavoda.
Verificari telefonice Seful de post purcese la verificari pe raza comunei Smardan, interesandu-se daca acel Mircea Croitoru isi facuse aparitia pe raza acestei localitati. Avand fotografii foarte bune ale acestuia, s-a folosit de ele. Toti cei intrebati au ridicat din umeri.
Ca urmare, a luat legatura telefonica cu toate militiile judetene riverane Dunarii, in amonte. La scurt timp, subofiterul a primit vizita a doi experimentati ofiteri, maiorul Ilie Popa si locotenentul-major Dumitru Ocheana, din cadrul Serviciului Judiciar al Militiei judetului Braila.
Scafandrii, in Duna