Ce este un partid politic? Daca e sa ne raportam la definitia pe care a dat-o Edmund Burke, atunci partidul reprezinta un grup de oameni uniti in vederea promovarii, prin stradanie continua, a interesului national, pe baza unor principii asupra carora toti sunt de acord. Realitatea e insa mult mai pragmatica.
Raportat la secolul XXI, un partid politic reprezinta interesele unui grup de oameni cu viziuni comune. Scopul unui partid este guvernarea tarii in acord cu principiile membrilor sai, pe baza unui program comun, caruia ii spunem uneori, pompos, doctrina.
Este, deci, noua miscare lansata de Theodor Stolojan un partid politic? In acord cu toate definitiile de mai sus, nu! De ce? Pentru ca singurul lucru care ii uneste pe Mona Musca, Raluca Turcan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si altii nu este o viziune comuna asupra guvernarii, ci ura fata de Calin Popescu Tariceanu si fidelitatea declarata lui Traian Basescu.
si nu ca Tariceanu n-ar putea starni ura, iar Basescu n-ar putea genera fidelitate, insa niciunul din cele doua sentimente nu poate sta la baza formarii unui partid politic. Din pacate, platforma lansata de Stolojan, acum transformata in partid, ar putea avea drept motto un singur indemn: "so' pe Tariceanu!". Am ascultat cu mare atentie, joi, discursurile politice ale "noilor" liberali.
Poate viziunile domniilor lor depasesc capacitatea mea de intelegere, insa, sincer sa fiu, n-am reusit sa desprind nicio idee mai acatarii despre o mai buna guvernare a tarii, despre eficientizarea mecanismelor economice, despre un mai bun sistem de taxe si impozite, despre o integrare mai eficienta a Romaniei in spatiul economic european, lucruri pe care asteptam sa le aud de la un partid
liberal serios. In plus, daca ar avea vreo urma de abilitate politica, Theodor Stolojan ar realiza ca modul in care a ales sa iasa l