O industrie puternica, dar forta de munca insuficienta
Economia norvegiana reprezinta din multe puncte de vedere o exceptie. Rata somajului este foarte scazuta, iar inflatia se afla si ea la cote reduse. Sistemul asigurarilor sociale functioneaza snur, iar gradul de poluare - desi tara este puternic industrializata -, ramine la rindul sau scazut.
Norvegia duce insa lipsa de forta de munca, dar asta poate fi o veste buna pentru muncitorii romani, care de la anul pot intra fara restrictii pe aceasta piata.
Aproape trei sferturi din populatia norvegiana locuieste in mediul urban. Orasele au putine cladiri comerciale foarte inalte iar oamenilor le lipseste ritmul de viata alert care se gaseste in orasele industriale din alte tari. Standardul de viata ridicat si bunastarea sociala cvasi-generala au pastrat orasele fara mahalale sau case darapanate.
In ultimii trei ani, Norvegia a cunoscut o evolutie economica foarte buna, datorata indeosebi unor preturi ridicate la petrol si gaze naturale, adica tocmai “pilonii” care sustin economia.
Norvegia ocupa locul trei in topul celor mai mari exportatori de hidrocarburi. Anul trecut, sectorul petrolier a fost responsabil pentru 25 al suta din Produsul Intern Brut al tarii si peste jumatate din valoarea exporturilor.
Investitiile petroliere vor atinge, atat in acest an cat si in urmatorii doi ani, un nivel record, stimulate de preturile ridicate la hidrocarburi, conform estimarilor Asociatiei nationale a industriei petroliere din Norvegia (OLF).
Potrivit unui raport dat publicitatii de OLF, in acest an investitiile petroliere (prospectare, dezvoltare, exploatare, transport si infrastructuri) ar urma sa treaca de pragul de 100 miliarde coroane norvegiene pentru a ajunge la nivelul record de 101,5 miliarde coroane (12,4 miliarde euro).
In plus, investiti