Mult laudata deversare a puietului de sturion in apele Dunarii scoate deja la iveala primele semne de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea proiectului. Desi a fost prezentata ca o reusita nationala, actiunea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, prin care s-au deversat 68.000 de pui la Fetesti, Galati si Isaccea, are cateva hibe legale. In primul rand, actiunea nu s-a facut cu participarea reprezentantilor Ministerului Mediului. Problema a fost ridicata ieri in Consiliul Stiintific al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, de directorul din MMGA, Silviu Augustin Megan. Faptul este cu atat mai ciudat cu cat autoritatea stiintifica CITES pentru tara noastra, Institutul "Delta Dunarii" Tulcea, a fost invitata si a participat la actiunile de deversare a puietului.
PROHIBITIE. In al doilea rand, repopularea s-a facut, cel putin pentru cazul Isaccea, fara autorizatia de mediu care trebuia eliberata, conform legii, de ARBDD. Faptul este cu atat mai grav cu cat orice actiune desfasurata in Delta trebuie avizata de Administratia Rezervatiei. Repopularea cu sturioni a costat statul roman aproximativ un milion de euro, bani proveniti de la Ministerul Finantelor, si s-a facut ca o actiune complementara la prohibitia pe 10 ani la aceste specii.
POLITIZARE. Proiectul de modificare a Legii Deltei (82/1993) a fost trimis de Ministerul Mediului spre avizarea externa catre alte ministere inainte de a fi inaintat in sedinta de guvern. Noua lege ar urma sa consfinteasca transferul de putere la sefia Deltei de la Consiliul Stiintific (format din academicieni, ingineri, profesori, experti) la guvernatorul Rezervatiei, Paul Cononov , post ocupat pe criterii strict politice si nu de competenta. Proiectul contravine flagrant recomandarilor facute de presedintele Traian Basescu, acelea ca Delta sa nu fie politizata. Mult laudata deversare a puietului de sturion i