O activitate adesea controversata
Comisia Europeana finalizeaza un pachet legislativ care isi propune reglementarea activitatii celor aproximativ 15.000 de angajati ai grupurilor de lobby care exista oficial la Bruxelles. Profesionistii din domeniul relatiilor publice se tem insa ca legile vor fi prea stricte si ca le vor afecta activitatea, relateaza Financial Times.
In Romania, piata de lobby este putin dezvoltata, iar lobby-ul si activitatile de advocacy sunt asimilate, la nivelul opiniei publice, cu traficul de influenta.
E nevoie de transparenta
Cind in noiembrie 2005, Comisarul european pentru audit, antifrauda si probleme administrative, Siim Kallas, lansa o initiativa pentru transparenta, grupurile de lobby la nivel european primeau asigurari ca activitatea lor se va baza pe auto-reglementare si ca nu va exista nici o initiativa oficiala a Bruxellesului in acest sens.
Astazi insa, situatia pare ca s-a schimbat destul de mult. Lobby-istii din spatiul Uniunii Europene se tem ca liderii UE vor adopta reglementari stricte in acest domeniu, ca reactie la doua reclamatii care au expus vidul legislativ in sfera firmelor de relatii publice.
O sesizare impotriva lui David Earnshaw, directorul firmei Burson Marsteller (BM), parte a trustului WPP, a fost recent depusa, cu temerea ca acesta a incalcat mai multe reguli privind transparenta.
Mai demult el fusese acuzat de un membru al Parlamentului European ca isi ascunde legaturile cu companii farmaceutice, insa firma de lobby Friends of the Earth sustine acum ca Earnshaw era intr-o situatie de conflict de interese.
Earnshaw, care lucreaza pentru companiile farmaceutice Novartis, Pfizer si Chiron, precum si pentru BM, a redactat de curand un raport destinat Comisiei pentru Protectia Mediului din PE pe tema terapiilor genetice si altor proceduri me