Abia marit cu 10-15 procente, pretul painii ar putea sa creasca si dupa 1 ianuarie 2007, desi reprezentantii patronatului din domeniu - Rompan - sustin ca preturile produselor de panificatie ar putea sa scada dupa aderare, in urma eliminarii taxelor vamale la importurile din statele membre.
"In sectorul panificatiei, fiecare competitor din piata va fi nevoit sa reduca pretul produselor pentru a rezista competitiei", declara recent presedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a precizat ca se asteapta la un aflux de produse din import, in special de paste fainoase, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Declaratiile lui Popescu sunt combatute insa de marii jucatori de pe piata romaneasca a painii si produselor de panificatie, care sustin ca desi vor fi eliminate taxele vamale, preturile acestor produse nu vor scadea avand in vedere ca pe plan international pretul graului este in crestere, iar la nivel national se anunta evolutii ale preturilor la combustibil, gaze si energie electrica.
"Nu este posibila o reducere de pret la produsele de panificatie dupa 1 ianuarie 2007, deoarece pretul acestor produse a fost mai mic decat in Comunitatea Europeana, iar pretul materiei prime - graul, este in crestere pe plan mondial", a declarat Constantin Boromiz, director general al companiei Boromir.
Pe plan international, pretul graului va creste cu 10-11% in perioada imediat urmatoare, iar evolutia materiei prime pentru industria painii va afecta si alte state europene, nu doar Romania. Potrivit directorului general al Vel Pitar, George Frincu, o scadere a pretului painii dupa aderare este foarte putin probabila. "Pretul graului merge tot in sus pe tot lantul si nu se pot prevedea ieftiniri. Intr-adevar, ar putea sa fie cazul unor produse ca pastele fainoase si biscuitii, care au termene de valabiltate mai mari, dar nu vad cum ar putea fi importata pain