IDOLI O meserie disparuta. Despre care si-au amintit Florin Bratescu, Cristiana Bota si Carmen Movileanu, crainici deveniti idoli pe ecranele din toata tara.
In primii ani de viata ai televiziunii, ca si acum, fetele erau preferate pentru a prezenta programul sau emisiunile. Principalul criteriu de selectie era telegenia, dar si norocul de-a fi aproape de careva cu un "cuvant greu" la televiziune. Din prima generatie de crainice au facut parte frumuseti precum Mariana Zaharescu, Cleo Stiber, Georgeta Perlea sau Ioana Magura.
DINTAIUL BARBAT. Primul crainic al televiziunii a fost Florin Bratescu. In 1957, ca angajat la Radio, a dat o proba de crainic la televiziune. A trecut-o, cu conditia sa-si "lucreze" vocea si pronuntia, afectate de accentul sau "de Iesi". In 1960, conducerea televiziunii a hotarat introducerea alternantei barbat-femeie in prezentarea Jurnalului de stiri. Cuvantul decisiv in alegerea sa l-a avut Mihail Bujor Sion, seful propagandei la CC. De atunci, Bratescu a devenit o imagine a televiziunii, foarte indragita se pare, dupa cum rezulta din numeroasele scrisori primite de la admiratoare. De la una dintre ele i s-a tras porecla "vulturasul", apelativul cu care telespectatoarea i se adresa idolului ei. In acei ani, munca unui crainic nu era deloc usoara, povesteste dl. Bratescu. De la caldura puternica a reflectoarelor, ce iti lasa dungi de sare pe camasile imbibate cu transpiratie, pana la suportarea produselor de machiaj de proasta calitate, multe trebuiau depasite. Nici la "capitolul vestimentatie" Televiziunea nu a "stat" prea bine. Initial, craincii erau imbracati "la norma", ca si membrii Corului Radio. Abia mai tarziu li s-au cumparat haine de la magazinul "Arta modei" sau cravate mai deosebite de la "Matasea populara".
GENERATIA "EPOCII DE AUR". In perioada anilor â50-â70, micul ecran era dominat de splendori ca Sanda Ta