Reprezentanţii patronatelor din industria de panificaţie se aşteapă la o cerere de peste 20 de milioane de cozanaci în perioada sărbătorilor de iarnă şi spun că producătorii interni este pregătită să acopere acest necesar de consum.
"Ne aşteptăm la o cerere de aproximativ 20 de milioane de cozonaci, pe care piaţa internă este pregătită să o acopere, deoarece cozonacii din import sunt destinaţi doar unui mic segment de consumatori", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România, Viorel Marin.
În mod normal, în industria de panificaţie se produc şi se comercializează aproximativ 1,5 milioane de cozonaci pe lună, însă cererea în perioada sărbătorilor de iarnă poate să depăşească 20 de milioane de cozonaci.
Practici şi cu tradiţii
"Pe de o parte, românul a învăţat să economisească timp, dacă industria îi oferă un anumit produs, alege să îl cumpere din comerţ. Pe de altă parte, românul vrea să păstreze tradiţia şi să-i miroasă a cozonac în casă", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a precizat că preţul cozanacilor variază în funcţie de gramaj, dar şi de ingredintele utilizate în compoziţie. Astfel, a continuat Popescu, preţul poate să varieze de la 2, 53 de lei, în cazul unui cozonac simplu, de 500 de grame, până la 3,60 de lei, pentru un cozonac cu nucă şi stafide.
Importuri
Piaţa internă poate să acopere cererea mare de cozonaci existentă în perioada sărbătorilor, dar există şi o cantitate relativ mică de cozonaci proveniţi din import. " În prezent, se importă o cantitatea mică de cozonaci, aproximativ câteva sute de mii, deoarece aceste produse sunt mai scumpe şi sunt destinate unui segment redus de consumatori", a spus Aurel Popescu. (newsin)
Reprezentanţii patronatelor din industria de panificaţie se aşteapă la o cerere de peste 20 de milioane de cozanaci