Ion Calanceafoto: Dani Rockhoff
Te duci la un open-air, un dinner-show, sau pur si simplu la un spectacol, bagi mana adanc in buzunar, dar stai in fata. Ai putea sa-ti cumperi, pe cativa euro, un CD si sa-l asculti acasa, tolanit in fotoliu. Dar alta e smecheria: vrei sa-l vezi in carne si oase pe idolul tau muzical, si sa-l asculti, la fel. Dar nu intotdeauna se intampla asa, caci pantomima la microfon e in floare.
Playback in lege
Citim in presa din Romania ca in vara, s-a votat un proiect de lege care reglementeaza cantatul „pe placa“, adica in playback. „De-a lungul ultimilor ani, fenomenul playback a impartit piata showbizului autohton in doua tabere.
Cei care cinta live au acuzat permanent cantatul „pe banda”, sustinand ca prin playback se ascunde, de fapt, o lipsa totala de talent sau de voce. Ieri, deputatii s-au hotarat sa legifereze conditiile in care artistii autohtoni isi pot odihni vocea apeland la playback“. (Traian Batranu, EVZ, 23 iunie 06, preluat de hotnews.ro).
Totala lipsa de talent sau voce a performerilor playback este discutabila. Cert este insa faptul, ca artistii nu pot oferi intotdeauna si in orice conditii de spectacol, prestatie calitatea intai, ca la un maraton muzical vocea le scade, sau ca se intampla ca in ziua de spectacol sa le fie deranjata de o raceala.
In cazul cel mai trist si mai infumurat, artistilor li se rupe de public si ii ofera semipreparate incalzite la flacara de aerobice pe scena.
In textul proiectului de lege se avanseaza solutia care sa impace si impresariatele muzicale, dar si publicul beneficiar. „Aceasta obligatie va reveni producatorilor, organizatorilor sau prezentatorilor. Informarea publicului se va face prin tiparirea pe afisele de prezentare sau prin anuntarea de catre prezentatorii spectacolelor respective“.
Nu se mentioneaza d