O romanca de numai 25 de ani a ajuns sa lucreze, deocamdata vo-luntar, pentru o instanta de jude-cata a Natiunilor Unite din Africa. Dupa sase luni de practica, Catinca Tabacaru se simte in Tanzania ca acasa. A promis ca se va intoarce aici anul viitor, daca nu ca procuror, macar ca turist. Arusha, Tanzaniafoto KarinaKnapek
Karibu! Bine ati venit in inima Africii negre! Mai precis, in Tanzania, unde am gasit o tanara romanca implicata pana peste cap in procesul genocidului din Rwanda. Nu este angajata la instanta ONU special creata pentru judecarea masacrelor din â94. Face doar practica la Tribunalul Penal International din Arusha.
Calatoria noastra in Africa a inceput cu o lectie de swahili. Karina si cu mine am exersat intens, una pe cealalta, cateva formule de salut: "Karibu" - "Bine ai venit", "Jambo" - "Salut"; apoi cele mai uzitate formule: "Kuna matata" - "Nu face nimic", "Pole pole" - "Incet, nu va grabiti" si "Asante sana" - "Multumesc frumos". De bine ce ne-am pregatit asiduu sa o impresionam pe cea care avea sa ne fie gazda timp de o saptamana - Catinca Tabacaru, cand am intalnit-o pe fatuca de 25 de ani si am aflat ca ii este dor sa vorbeasca in limba romana, am cedat.
Catinca este genul de om pe care oricine si-l doreste alaturi. Vesela, saritoare, puternica, dar totusi o fire sensibila. Am cunoscut-o indeaproape, am stat majoritatea timpului impreuna. I-am cunoscut prietenii - pe Eve, Eva, Joe si Andy, vecinii - pe mama Angel si pe cei cinci copii din casa ei, colegii de birou. N-am scapat-o din priviri nici cand s-a decis sa plece in Rwanda, tara pe care a studiat-o indeaproape in ultimele luni, sau in Congo, unde se afla "cea mai mare baza a Natiunilor Unite din lume".
PE MERIT. Catinca s-a nascut in Romania in urma cu 25 de ani. In 1990 a plecat definitiv in Canada, cu familia ei. Acum, dupa 15 ani, recunoaste ca