INCEPUTURI In 1956, televiziunea a importat din URSS aparatura, specialistii si misiunea propagandistica. INCEPUTURI
In 1956, televiziunea a importat din URSS aparatura, specialistii si misiunea propagandistica.
Milioane de oameni "consuma" zilnic programe tv, oferta de posturi e bogata, iar concurenta acerba. Astazi exista canale de stiri, sport, emisiuni economice, pentru femei, desene animate, muzica clasica sau lautareasca, telenovele. Majoritatea emit 24 de ore din 24, sapte zile din cele sapte ale saptamanii. De regula, lansarea pe piata a unui nou post se face la capatul unor atente campanii publicitare. In secolul al XXI-lea este greu sau aproape imposibil sa-ti imaginezi cum ar arata viata cotidiana daca televiziunea si televizorul ar lipsi. Desi a "prins" atat de bine, televiziunea este o inventie relativ recenta in istoria multimilenara a omenirii.
CU TEHNICA SOVIETICA. In Romania, televiziunea a aparut acum o jumatate de veac. Pentru prima data, cateva zeci de romani au vazut imagini in miscare pe ecranele unor "cutii" la finele anului 1956, cu ocazia Revelionului. Inceputurile televiziunii pot fi astazi reconstituite cu mare dificultate. Multi ani dupa debut, din cauza limitelor tehnologice, emisiunile erau in direct si nu exista posibilitatea tehnica a pastrarii acestora. Programele tiparite pastreaza tacerea asupra primelor emisii, iar martorii acelor vremuri sunt din ce in ce mai putini.
Noutatea a fost semnalata printr-o notita pe prima pagina a Scinteii, ziarul oficial al partidului. Cum la acea vreme totul se facea "cu sprijinul Uniunii Sovietice", televiziunea romana a fost pusa pe picioare gratie echipamentelor si a "know-how"-ului din URSS: "K.A. Alexeev, directorul centrului de televiziune din Kiev, a dat un sprijin pretios tehnicienilor romani la lucrarile de montare si amenajare a statiei", scria Scinteia. La