Preot Dr. Jurgen Henkel. - Directorul Academiei Evanghelice "Transilvania" (Aet) din Sibiu.
"Ar fi un paradox ca Bisericile din Romania, dupa ce au supravietuit comunismului, dandu-si obolul de sange si martiraj in anii 50, sa se confrunte cu scoaterea crucifixurilor si a icoanelor din scoli si institutii publice"
Scandalul legat de interzicerea icoanelor in scoli este un indiciu ca influenta sporita pe care o va avea Biserica ortodoxa, in cadrul ecumenismului si al noului context politic european, ii ingrijoreaza pe dusmanii crestinismului. De la 10 milioane in prezent (grecii), se va ajunge la un total de circa 40 de milioane de ortodocsi in Ue (romanii si bulgarii), ortodoxia fiind astfel perceputa ca un "berbece" care ar putea patrunde, cu marea sa forta spirituala, dincolo de portile laice ale Bruxelles-ului. Nici programul Udmr, de autonomie teritoriala pe criterii etnice, nu e prea departe, ca impact anti-romanesc, de stupida decizie privind insemnele religioase, luata de asa-numitul Consiliu pentru Combaterea Discriminarii. Daca icoanele nu vor mai fi in scoli, daca Romania nu va mai fi intreaga, in conditiile in care deja statul roman nu mai are controlul asupra resurselor si economiei nationale, atunci ce ne mai ramane?
Jurgen Henkel, un neamt get-beget, bun cunoscator al realitatilor si istoriei romanesti, ne ofera un posibil raspuns la intrebarea aflata astazi pe buzele majoritatii romanilor.
"Europa a fost, este si va fi
intotdeauna un continent crestin"
- Unii ar dori icoanele afara din scoli. Se simt "discriminati" si se cred "mai europeni" fara simboluri crestine. Credeti ca sunt intemeiate aceste pretentii?
- Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este cand aud ca "Uniunea Europeana ne cere asta si asta, sa scoatem icoanele afara din institutiile publice, din scoli etc.". Nu este adevarat. In Ue