Unda de soc pornita pe 24 noiembrie, cand dolarul, in mai putin de 10 minute, a scazut la valori comparabile cu cele din primavara lui 2005, paritatea trecand rapid de pragul psihologic de 1,30 dolari/euro, s-a mentinut si pe parcursul saptamanii trecute, cu exceptia zilei de vineri. Interesant este faptul ca procesul de erodare a dolarului a inceput exact intr-o zi cand America se afla in plina sarbatoare, Thanksgiving Day.
Analistii considera ca deprecierea puternica a monedei americane se datoreaza mai multor factori, precum diferenta intre crestere economica a SUA si cea din euro-zona, declaratiile facute de guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, care a readus in atentia pietelor ideea diversificarii rezervei valutare. La acestea s-au adaugat indicele de incredere a consumatorului din SUA, aflat in scadere in comparatie cu indicele german Ifo care se afla pe o panta ascendenta, la maximul ultimilor 15 ani.
Nu trebuie sa uitam scaderea diferentialului dintre dobanda americana si cea europeana. Dupa doi ani de crestere constanta, de la 1% in iunie 2004 la 5,25 in iulie 2006, dobanda americana stagneaza acum la valorile din vara, iar Rezerva Federala s-ar putea vedea nevoita sa recurga in primul trimestru din 2007 la o reducere, daca ritmul de dezvoltare a economiei americane va continua sa incetineasca.
In schimb, Banca Centrala Europeana a decis, saptamana trecuta, majorarea, pentru a sasea oara in acest an, a dobanzii de la 3,25 la 3,50%, dupa ce timp de doi ani si jumatate, pana in decembrie trecut, ea stagnase la un minim de 2%. Multi dintre analisti se asteapta la o noua majorare a ratei dobanzii la 3,75%, la inceputul anului viitor, BCE aratandu-se ingrijorata de perspectiva cresterii preturilor, pe masura ce zona euro cunoaste cea mai rapida expansiune din ultimii sase ani, iar cererea pentru credite creste.
In prima saptamana din de