Clujul a devenit locul in care se infrunta marii investitori din domeniul imobiliar. Afaceri de sute de milioane de euro s-au lasat cu zeci de procese. Si asta, pentru ca multe dintre terenurile pe care ar urma sa se ridice noile cartiere de locuinte au un statut juridic neclar. Alteori, oamenii de afaceri au contestat corectitudinea procedurilor in baza carora au fost atribuite contractele.
Practic, in curand, municipiul Cluj-Napoca ar urma sa aiba patru noi mari cartiere si cel putin un stadion nou. La mijloc sunt sume care, adunate, depasesc doua miliarde euro. Valoarea constructiilor este deosebit de ridicata. Exista spatii comerciale vandute pentru mai mult de 10.000 de euro/metrul patrat.
Feleacu si Oser, urmatoarele tinte
Ultima mare parcela de teren disponibila pentru un proiect imobiliar se afla intre oras si comuna Feleacu. Suprafata totala a parcelei este de 600 de hectare. Aproape jumatate din acest teren a fost retrocedata satenilor. Acolo au inceput deja sa apara vile sau restaurante de lux, ridicate chiar in livada de meri infiintata acum 53 de ani.
Alte 366 de hectare sunt administrate in prezent de Statiunea de Cercetari Didactice Pomicole. Dintre acestea, 200 de hectare ar urma sa fie inapoiate satenilor din Feleacu, ce se gandesc deja sa caute cumparatori pentru aceste parcele. In zona, un metru patrat de teren costa intre 20 si 100 de euro.
Celelalte 166 de hectare fac obiectul unei dispute intre Statiune si Primaria Cluj-Napoca. Statiunea de Cercetari ar dori sa pastreze intreaga suprafata pentru a o folosi in continuare pentru studii. De cealalta parte, reprezentantii municipalitatii ar dori sa lase statiunii doar 72 de hectare, iar celelalte 94 de hectare sa fie folosite pentru dezvoltarea unui mare proiect imobiliar.
@