Triumf cubanez pe scena Salii Palatului din Bucuresti Omara Portuondo. Interviu acordat in exclusivitate revistei "Formula As".
La aniversarea a zece ani de la debutul proiectului "Buena Vista Social Club", ce a avut un succes rasunator in intreaga lume, Fundatia Culturala Phoenix a propus publicului roman doua spectacole de exceptie. In aprilie, au concertat in Bucuresti cei mai renumiti instrumentisti ai proiectului, iar de curand, pe 23 noiembrie, a avut loc concertul Omarei Portuondo, singura cantareata ramasa in viata, dintre maestrii muzicii cubaneze. Totodata unul dintre putinii artisti ce se pot mandri cu succesul avut timp de aproape sase decenii, din anii 50 si pana astazi.
*
Cand Omara Portuondo a fost invitata, in 1996, de chitaristul si producatorul american Ry Cooder, sa imprime una din melodiile ei, ce tocmai incepusera sa devina celebre, tocmai era pe picior de plecare intr-un turneu in Vietnam. Calatorise deja in intreaga lume, reprezentand Cuba in diferite formatii, ansambluri, si era, la ea in tara, o cantareata foarte iubita. A acceptat invitatia americanului si a venit la studioul de inregistrari din Havana, imbracata intr-o rochie de flori si cu o bentita rosie care sa-i sustina coafura impresionanta. Emotionata de intalnirea cu un vechi prieten, Ibrahim Ferrer, care in anii 90 se retrasese din muzica si vindea lozuri pe strada, Omara a cantat impreuna cu acesta "Silencio". Duetul lor si momentul din concertul ulterior de la Amsterdam, cand, in uralele publicului, Ibrahim ii sterge Omarei lacrimile, raman puncte de referinta ale filmului "Buena Vista Social Club", regizat de germanul Wim Wanders, film ce prefateaza fenomenul mondial ce-i va transforma pe Ibrahim, Omara, Compay Segundo, Ruben Gonzales in staruri: milioane de discuri vandute si concerte sustinute in cele mai elegante si exclusiviste teatre si sali