Cel mai important moment al saptamanii trecute pentru piata la termen a fost reprezentat de depasirea pragului de patru milioane de contracte incheiate de la inceputul anului, volum care plaseaza Bursa sibiana intre primele din zona estica a continentului. Aceasta evolutie a fost posibila datorita inmultirii numarului de clienti, in acest moment fiind active circa 4.500 de conturi.
In cele cinci sedinte de tranzactionare au fost incheiate 126.808 contracte futures si options, cu o valoare echivalenta de aproape 102,5 milioane euro. „Nivelul ridicat de lichiditate a fost obtinut in conditiile in care piata a stat sub semnul reorientarii investitorilor catre prima scadenta a anului urmator, circa 58% dintre contracte fiind tranzactionate pentru martie", declara un oficial de la Sibiu. Preturile raportului euro/leu au continuat sa scada pentru jumatatea anului viitor. De la 3,55 lei, la inceputul lui noiembrie, saptamana trecuta tranzactiile au fost realizate la 3,51 - 3,515 lei. Pentru aceasta luna euro a coborat de la 3,48 - 3,53 lei la 3,46 - 3,48 lei, in timp ce pretul de cotare pentru martie s-a mentinut la 3,5 lei. „Investitorii din piata iau in calcul posibilitatea scaderii de catre BNR, in prima parte a anului viitor, a dobanzii de politica monetara, masura care ar putea reduce fluxurile de capitaluri speculative", explica un broker mentinerea raportului euro/leu cu scadenta iunie in jurul pragului de 3,5 lei.
Pretul futures al paritatii euro/dolar a continuat sa creasca si la Sibiu, in concordanta cu evolutiile de pe pietele internationale, moneda unica urcand de la 1,32 la 1,3260 dolari.
De remarcat, realizarea unui hedging in valoare de 2 milioane euro, prin cumpararea de optiuni CALL la un pret de exercitare de 1,33 dolari cu prime de 1,8 bani/optiune.
Cel mai important moment al saptamanii trecute pentru piata la termen a fost repre