Singura solutie pentru ca strazile Capitalei sa nu mai fie inundate este realizarea unui sistem de canalizare separat pentru apa de ploaie.
Bucurestiul nu scapa foarte curand de inundatii la ploile mari. Canalizarea de sub Dambovita nu mai este functionala. Specialistii sustin ca unica sansa a Capitalei ar fi realizarea unui sistem divizat de colectare a apei pluviale si menajere. ApaNova si municipalitatea cer putina rabdare. Cat sa realizeze un nou Plan Urbanistic General (PUG), pentru ca cel din 2001 este depasit.
Sistemul de canalizare este invechit
Specialistii spun ca, in Capitala, totul este concentrat spre un singur „emisar” - Dambovita. „Colectorul principal, care aduna apele menajere si cele pluviale inca din anii ‘80, a fost o solutie de moment, una mai putin tehnica, dar mult mai ieftina”, a spus directorul general al ApaNova, Andreas Baude.
Traseul de canale colectoare nu mai face fata in prezent cantitatii de apa de ploaie. Efectele acestui fenomen se vad pe strazile Capitalei de fiecare data cand ploaia depaseste cotele normale: pasaje inundate, masini blocate in trafic.
Impartita pe mai multe segmente, caseta de sub Dambovita a fost proiectata sa absoarba 30 m cubi/secunda la Podul Grozavesti, 54 in zona Unirii si 110 m cubi/secunda la Glina. Or, in urma acestor cifre, inundatiile din anul trecut nici nu puteau fi evitate. „Au fost zile in care au cazut 300 m cubi/secunda. Tot ce nu a putut fi absorbit de canalizare a ramas in strada”, sustine Baude.
Viena ne invata cum sa evacuam apa din oras
Viitorul nu se arata insa foarte promitator pentru Bucuresti atat timp cat Dambovita va fi privita in continuare ca principal mijloc de colectare a apelor. Singura solutie valabila ramane renuntarea la sistemul unitar si adoptarea celui divizat, care s-a aratat eficient in marile capitale europene. Studii in aceasta privinta au