"CANTAREA ROMANIEI" "Participarea la «Cantarea Romaniei» era o obligatie de serviciu a fiecarui redactor", isi aminteste Eugen Dumitru, realizator de programe tv. "CANTAREA ROMANIEI"
"Participarea la «Cantarea Romaniei» era o obligatie de serviciu a fiecarui redactor", isi aminteste Eugen Dumitru, realizator de programe tv.
In anii â80, programele de divertisment s-au "subtiat" din ce in ce mai mult, rolul propagandistic al televiziunii devenind tot mai vizibil pentru publicul telespectator. O buna parte a orelor de emisie erau ocupate cu transmiterea Festivalului National "Cantarea Romaniei" - un adevarat maraton, intins pe parcursul unui an intreg. "Participarea la «Cantarea Romaniei» era o obligatie de serviciu a fiecarui redactor", isi aminteste Eugen Dumitru, realizator de programe tv.
NASCUT LA CEAS ANIVERSAR. Decizia initierii acestui festival-mamut fusese luata in iulie 1976, la primul Congres al Educatiei Politice si Culturii Socialiste. In 1977 se aniversau, in stilul festivist al epocii, "Centenarul obtinerii independentei de stat a Romaniei", "70 de ani de la rascoalele taranesti din 1907" si "55 de ani de la aparitia Uniunii Tineretului Comunist". Festivalul urmarea de altfel, sa inglobeze "toate manifestarile cultural-artistice profesioniste si de amatori", dupa cum era anuntat in presa de epoca. Intre decizia Congresului si transpunerea ei in practica nu a curs prea multa apa pe Dambovita: prima editie a fost lansata in 1976 si s-a incheiat in vara anului urmator.
CU SI PENTRU "OAMENII MUNCII". Scopul declarat al unei asemenea desfasurari de "forte artistice" era acela de a identifica, selecta si promova la scara nationala noi talente din randurile "oamenilor muncii de la orase si sate". Posesori ai vreunui talent artistic - poate nedescoperit sau insuficient exploatat - "oamenii muncii" aveau pentru prima data po