Cei interesati de accesarea fondurilor structurale trebuie sa stie care este "foaia de parcurs" pana la a ajunge sa-si vada visul cu ochii.
Astfel, trebuie sa stie ca ministerele si agentiile (cum ar fi, de exemplu, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, etc.) au publicate deja pe internet, pe site-ul lor, programe operationale sectoriale sau, dupa caz, programe operationale regionale, denumite generic "Program complement".
Fiecare astfel de program cuprinde criteriile de eligibilitate pentru fiecare domeniu major in cadrul caruia pot fi intocmite proiecte finantabile din fonduri structurale.
De asemenea, in fiecare minister exista cate o "Autoritate de management", subordonate "Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar" (AMCSC), din Ministerul de Finante, care este coordonatorul national al asistentei financiare nerambursabile.
AMCSC are atributii si responsabilitati in pregatirea mecanismului de accesare a Fondurilor Structurale ale Uniunii Europene dupa aderare. "Autoritatea de management" din cadrul ministerelor stabileste cerinte specifice in momentul in care lanseaza "cereri de proiecte" pentru obtinerea de finantare din fonduri structurale si care trebuie respectate.
Nu in ultimul rand, a fost publicat si "Ghidul solicitantilor", un instrument pentru cererea de oferte de proiecte finantate din fonduri structurale.
Beneficiarul eligibil
Un potential beneficiar al fondurilor structurale poate deveni eligibil daca indeplineste criteriile de eligibilitate stabilite in "Programul complement", daca respecta cerintele specifice stabilite de "Autoritatea de management" la momentul lansarii "cererii de proiecte", precum si pe cele din "Ghidul solicitantului".
De asemenea, daca este inregistrat in Romania si daca are o forma de organizare con