Incepind din aceasta luna, societatile pe actiuni pot fi infiintate cu numai doi actionari, fata de cinci cit prevede legislatia actuala, iar capitalul social minim va fi egal cu echivalentul in lei a 25.000 de euro. Prevederile respective sint stipulate in actul normativ care modifica legea societatilor comerciale, care a intrat in vigoare la 1 decembrie.
Guvernul are posibilitatea sa modifice, cel mult o data la doi ani, valoarea minima a capitalului, tinind cont de rata de schimb a monedei nationale, astfel incit cuantumul sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 de euro.
Capitalul nu se poate situa sub aceasta valoare decit in situatia schimbarii incadrarii societatii respective. Daca aceasta prevedere nu este respectata, orice persoana interesata se va putea adresa instantei pentru a cere dizolvarea companiei, situatie valabila si in cazul in care o societate are mai putin de doi actionari pe o perioada mai lunga de noua luni.
Legislatia in vigoare stabileste pentru cele doua categorii de societati un nivel al capitalului de 2.500 de lei. Societatea pe actiuni va fi constituita prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv sau prin subscriptie publica. In cazul unei subscrieri integrale si simultane a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, capitalul social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, restul urmind sa fie achitat in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii. Legea stabileste ca aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic, aporturile in creante urmind sa aiba regimul juridic al celor in natura. Prestatiile in munca sau servicii nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
SRL-urile pot incepe activitatea doar