Cetatea Oradea tinde sa devina o afacere turistica. Municipalitatea oradeana a intocmit un proiect denumit “Revitalizarea Cetatii Oradea” care are menirea de a reintroduce monumentul arhitectural oradean in circuitul turistic din vestul Romaniei.
Proiectul a fost depus de catre Primaria municipiului Oradea la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest care il va inainta Ministerului Culturii si Cultelor. Investitia de care ar urma sa beneficieze cetatea medievala din Oradea se ridica la suma de 18 milioane de euro si ar trebui sa o transforme intr-un complex cultural si turistic de nivel european.
Din aceasta suma 1,8 milioane de euro - 10%, va reprezenta contributia primariei de pe malul Crisului Repede. Restul pana la 18 milioane de euro ar trebui sa vina din fondurile structurale ale Uniunii Europene. Cetatea Oradea se vrea o perla turistica reprezentativa pentru Romania.
Prin investitia de 18 milioane de euro, are toate sansele sa devina un punct extrem de atractiv in peisajul turismului mondial.
In planul de investitii pentru Cetatea Oradea figureaza amenajarea unui muzeu al cetatii, un centru de mestesuguri si de arte traditionale, o galerie de vinuri, un centru multifunctional pentru tineret, a unui han cu mancaruri traditionale si o biblioteca. Intreaga lucrare se va desfasura pe o suprafata de peste 13.000 mp si va avea ca termen de finalizare anul 2013.
Primaria Oradea ar urma sa deruleze unele lucrari cu finantare de la Consiliul Local prin care se vor asigura iluminatului extern si intern, extinderea retelelor de infrastructura: apa, canalizare si gaz pana in centrul monumentului medieval.
Ca urmare a acestor noi investitii primarul municipiului Oradea, Petru Filip, considera ca Cetatea Oradea va deveni o locatie atracti