Primarul general al Bucurestiului are o problema: orasul nu-si mai incape in piele. Dezvoltarea sa economica depaseste puterea de modernizare a municipalitatii. Proiectat pentru numai 1,5 milioane de locuitori, Bucurestiul numara acum, oficial, 2,3 milioane de locuitori, iar in urmatorul deceniu, populatia se va dubla.
Orasul nu este supraaglomerat doar la suprafata; nici subteranele nu mai tin pasul.
- Ovidiu Nahoi: Cum arata Bucurestiul pe dedesubt?
- Adriean Videanu: Retelele de apa si canalizare s-au extins, dar canalul colector central a ramas acelasi.
- Laurentiu Ciocazanu: Adica, Bucurestiul nu-si poate elimina eficient reziduurile?
- Exact.
- O.N.: Acesta-i diagnosticul. Dar solutia?
- Acest oras va avea in anii urmatori o problema uriasa. Studiem alternativele. Ori construim un nou canal colector sub cel actual, ori construim altul sub reteaua de
lacuri din Colentina, ori facem un canal circular sub centura de autostrada... - L.C.: Este Bucurestiul o bomba eco-logica?
- Dintotdeauna a fost! Pentru ca nu si-a tratat apele reziduale. Apele s-au dus, pe afluenti, in Dunare, apoi in Marea Neagra. Trebuie s-o recunoastem. Acum, la Glina, avem cel mai mare obiectiv de statie de epurare a apelor din Europa de Est, s-a adjudecat licitatia zilele acestea.
- O. N.: Domnule primar general, sunteti edilul-sef al celui mai mare oras din Romania, cu niste cifre absolut impresionante in ce priveste dezvoltarea economica. Este Bucurestiul un oras privilegiat?
- Nu, este chiar dezavantajat.
- L.C.: Toate orasele mari spun acelasi lucru, ca sunt vitregite. O spune si Timisoara, o spune si Clujul...
- Bucurestiul produce 50% din cifra de afaceri din Romania si retine, din totalul taxelor si impozitelor care se aplica, aproximativ 22 la suta. Restul merge la echilibrarea bugetului national.
-