Rulada cu mac.
Ingrediente (pentru 12 felii): 500 g aluat fraged (eventual congelat), 500 g mac macinat, 200 g miere, 50 g zahar pudra, 100 g stafide, 100 g compot de fructe (scazut foarte bine), 1/4 l lapte, faina pentru planseta, zahar tos pentru presarat, forma speciala pentru colaci (diametrul: 26 cm).
Mod de preparare:
Se infierbanta laptele, se toarna peste mac, se amesteca bine si se lasa sa se umfle circa 1/2 de ora. Se adauga mierea, zaharul pudra, stafidele si fructele din compot, se amesteca si se lasa sa se patrunda inca 1/2 de ora.
Se-ncinge cuptorul la 180gr., se lasa aluatul sa se decongeleze (daca este congelat), se intinde in forma de dreptunghi (70x 50 cm) pe planseta infainata si se indeparteaza surplusul de faina de pe aluat cu o perie moale.
Se intinde stratul de mac, se ruleaza aluatul ca pentru strudel si se pune in forma.
Se lasa sa mai creasca - la caldura - circa o ora, se da rulada la cuptor, se coace 45 de minute, se rastoarna cat este calda, se presara cu zahar pudra si se taie in 12 felii.
Triunghiuri cu nuca de cocos
Ingrediente: Pentru aluat - 375 g faina de grau, 190 g unt, 130 g zahar pudra, 1 ou, 1 varf de cutit sare, 1 lingurita zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala. Pentru umplutura: 3 albusuri (circa 1/8 l), 30 g zahar, 20 g nuca de cocos, 10 g faina, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 200 g gem de caise, glazura pentru colturi.
Mod de preparare:
Se framanta repede - cu ambele maini - un aluat neted din toate ingredientele, se inveleste cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca la frigier, circa 2 ore. Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se trece printr-o sita gemul de caise.
Se intinde aluatul in tava de aragaz, se inteapa cu furculita, se acopera cu o coala de hartie pentru copt si cu un strat de fasole boabe, si se precoace in cupt