Ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis ieri sa suspende opt capitole de negociere cu Turcia, datorita refuzului Ankarei de a-si deschide porturile si traficul aerian Ciprului. Turcia oferise pe ultima suta de metri deschiderea unui port, dar comisarul pentru Extindere Olli Rehn si delegatiile Frantei, Germaniei, Austriei si Finlandei au refuzat acest compromis. Desi negocierile pot continua pentru celelalte capitole, ele nu pot fi incheiate pana cand Turcia nu-si va indeplini angajamentele fata de Cipru.
La conferinta de presa de ieri seara, finlandezii Rehn si Tuomioja (reprezentantul presedintiei UE) s-au straduit sa prezinte inghetarea negocierilor ca pe un stimul pentru continuarea reformelor si respectarea angajamentelor asumate. Paradoxal, Tuomioja a afirmat chiar ca „mesajul pozitiv al deciziei de azi este de incurajare pentru Turcia, chiar daca turcii pot fi dezamagiti intr-o oarecare masura”.
In timp ce delegatia britanica a considerat aceasta masura mult prea dura, Germania ar fi dorit introducerea unei „clauze de revizuire”, prin care sa se poata suspenda in fiecare an negocierile, daca Turcia nu-si indeplineste toate angajamentele asumate pentru acea perioada.
„Succesul” diplomatiei finlandeze ar fi constat tocmai in evitarea acestei clauze, evident in spiritul politicii promovate de cancelarul Angela Merkel – de a oferi un „parteneriat privilegiat” Turciei in locul statutului de membru deplin.
Olli Rehn a incercat sa imblanzeasca vestea, reluand argumentele pro-Turcia: „Europa are nevoie de o Turcie stabila si democrata, iar Turcia are nevoie de UE, atat din punct de vedere politic, cat si economic. De aceea am demarat negocierile in urma cu un an, iar acest lucru ramane valid mai mult ca oricand. Turcia este un stalp de stabilitate in cea mai instabila regiune si este un reper de democratie in lumea