Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului a modificat ordonanta de urgenta prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie a trecut in subordinea AVAS. In noua forma, se prevede ca OPSPI sa fie desfiintat urmand ca AVAS sa preia atributiile, drepturile, obligatiile, personalul si patrimoniul Oficiului.
Din subordinea MEC vor trece la Agentie 41 de societati comerciale si companii nationale. O parte din ele, cele cu importanta majora pentru sistemul energetic national, vor trece in custodia AVAS din primavara anului viitor, dupa ce vor fi asigurate stocurile de combustibili. Este vorba despre Uzina Termoelectrica Midia, filialele Deva si Craiova ale Electrica si complexurile energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova.
Modificari considerabile au fost aduse si notei de fundamentare a ordonantei de urgenta. Pe langa necesitatea unei politici unitare de privatizare a companiilor statului, a fost extinsa sectiunea care justifica ordonanta prin cerintele Uniunii Europene.
"Intarzierea emiterii unui act normativ care sa prevada implementarea strategiei agreata de Comisia Europeana pune in pericol continuarea procesului de privatizare in Romania si, implicit, credibilitatea tarii fata de Uniunea Europeana", se arata in documentul emis de AVAS sub semnatura sefului acesteia, Teodor Atanasiu. Sunt mentionate si "dubiile privind claritatea si transparenta" legislatiei si a politicii de privatizare exprimate de oficiali europeni in perioada anterioara. De aceea, s-ar impune o autoritate unica in privatizare, iar aceea ar trebui sa fie AVAS deoarece are experienta cea mai vasta in domeniu, dar si "cea mai mare credibilitate".
Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului a modificat ordonanta de urgenta prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie a trecut in subordinea AVAS. In noua form