Fostul ministru ungar al Apararii, Ferenc Karpati, dezvaluie ca in decembrie â89 obiectivul Guvernului de la Budapesta a fost ca regimul Ceausescu din Romania sa fie daramat. Fostul ministru maghiar al Apararii din 1989, Ferenc Karpati, prezinta romanilor, prin intermediul Jurnalului National, cum s-a vazut de la Budapesta caderea comunismului, dar si cum au fost traite in capitala Ungariei evenimentele din decembrie â89 din Romania. Amintirile si punctele de vedere ale fostului demnitar maghiar ofera un nou unghi pentru o analiza cat mai atenta si fina a perioadei respective. Traducere Iosif Szekely
Jurnalul National: Convorbirea a avut loc pe firul scurt? Ferenc Karpati: Da si convorbirea a fost inregistrata. A doua zi dimineata am fost sunat de generalul Nicolae Eftimescu, adjunctul sefului Marelui Stat Major. Asta se intampla la 22 decembrie, a doua zi dupa convorbirea telefonica purtata cu generalul Milea si mi-a comunicat ca armata a informat FSN-ul ca a trecut de partea revolutionarilor.
La ce ora? M-a informat la data de 22 decembrie, la ce ora nu stiu, dar a fost o informatie foarte utila si deosebit de importanta, care insemna de fapt victoria fortelor revolutionare. A doua informatie primita de la generalul Eftimescu a fost ca generalul Milea a fost victima unui atentat, a unei crime, deoarece Milea s-a impotrivit folosirii armatei impotriva populatiei.
Ce v-a spus generalul Eftimescu? Ca Milea s-a sinucis sau a fost omorat? Eftimescu mi-a spus ca se vorbeste si despre sinucidere, dar adevarul este ca a fost ucis. Este treaba celor din Romania sa clarifice acest aspect, dar opinia mea personala este ca, indiferent ca s-ar fi sinucis sau ar fi fost omorat la ordinul lui Ceausescu, important este ca el nu a fost de acord cu utilizarea fortelor armate impotriva populatiei. Logic, nu? Noi nu stim mai mult despre asta.
In